marți, 29 august 2017

Muzica, o soluție împotriva durerii

Pitagora intuia că muzica alină suferința, dar nu a venit cu dovezi concrete în acest sens. Însă, medicii și oamenii de știință au analizat intens acest subiect și au descoperit că, într-adevăr, muzica are efecte terapeutice. În unele cazuri, stabilizează semnele vitale ale pacienților, în altele duce la nevoia scăzută de sedare în timpul intervențiilor chirurgicale ori îi ajută pe copiii născuți prematur să ia în greutate. 


Cum reușește însă muzica acolo unde medicina pare... stângace? 
Muzica activează zonele creierului legate de plăcere și determină chimic și electric un răspuns al unor neurotransmițători precum dopamina. Poate modifica ritmul cardiac, respirația și temperatura corpului. 
Durerea are trei dimensiuni, una senzorială, una emoțională și alta cognitivă, iar muzica este capabilă să le modifice pe ultimele două. "Muzica activează aceleași zone ale creierului ca și plăcerea fizică. Iar rezultatul este un răspuns chimic și electric al unor neurotransmițători care sunt eliberați în situații plăcute", spune Yerko Ivanóvic, un neurolog care participă la un studiu de amploare privind beneficiile utilizării muzicii în tratamentul pacienților. 
Dar, nu toate tipurile de muzică au acest efect. Cea despre care se știe că... face minuni este muzica barocă. Însă efectele sunt influențate și de gusturile bolnavului. 
Benefic este și să faci muzică, nu doar să asculți. Să cânți este o metodă extrem de utilă în cazul unui atac vascular cerebral. Potrivit BBC, specialiștii de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard chiar au dezvoltat un plan de tratament bazat pe muzică, pentru a atenua efectele unui AVC. Cercetările neurologice au arătat că, atunci când cântă, oamenii folosesc altă arie cerebrală decât cea destinată vorbirii. Iar când porțiunea de cortex responsabilă de controlul vorbirii a fost afectată de AVC, pacienții pot învăța să folosească, în locul ei, aria cerebrală care coordonează cântatul vocal. Astfel, terapia constă în a-i învăța pe bolnavi să își pună cuvintele pe muzică, pe melodii simple. Și, pe măsură ce pacienții învață să-și cânte cuvintele, creierul se reconfigurează, refăcându-și conexiunile, iar bolnavul poate să comunice din nou prin limbajul articulat. 
Având în vedere toate aceste descoperiri, neorologul Yerko Ivanóvic este convins că muzica poate deveni, în timp, un "medicament" suplimentar, "fără efecte secundare".

Articol de Alma B
Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu