joi, 13 aprilie 2017

Homo-smartphonicus

Petrecem cateva ore pe zi cu ochii în telefon. Nu mai e niciun secret şi nici nu are rost să negăm că acest dispozitiv a ajuns o... prelungire a mâinii noastre. Şi nu e vorba doar de... interes de serviciu. 89 la sută dintre români folosesc dispozitivul seara, când ajung acasă, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă.


O asemenea activitate susţinută nu rămâne însă fără urmări. E deja cunoscut  că ne afectează coloana vertebrală superioară, în spatele gâtului, şi ne pricopsim cu o "frumuseţe" de cocoaşă. Dar ştiaţi că ne schimbă şi fizionomia? A apărut chiar un sindrom - "faţa de smartphone", avertizează chirurgii plasticieni americani şi britanici.
Deoarece stăm atât de mult cu ochii în telefonul mobil, muşchii feţei se modifică şi trag după ei întregul maxilar. Astfel, apar în timp aşa numitele fălci deformate, lăsate, sau "faţa de smartphone".
În ceea ce priveşte cocoaşa, specialiştii vorbesc despre "gâtul de scriere". Doctorii au remarcat că statul la calculator sau cu telefonul în mână provoacă o deformare nemaîntâlnită până acum în medicină. Asta pentru că aplecăm capul total nefiresc, ca să putem citi sau tasta pe smartphone. Şi nu doar pentru câteva minute!
Iar efectele nu se opresc aici. Folosirea în exces a telefonului mobil ne modifică şi mersul, relaţiile cu ceilalţi şi chiar felul în care dormim.
Cercetătorii din Statele Unite au observat că, atunci când citeşte ceva pe smartphone în mers, traiectoria unui om este deviată de la cea normală. Dacă mai şi scrie, aproape că se deplasează în zig zag, iar paşii sunt mai mici şi mersul mai lent. Mai grav este însă că 35% dintre pietonii care folosesc mobilul în timp ce merg sunt implicaţi în accidente.
În oraş, la cafenea ori la restaurant, mulţi interacţionează mai mult cu prietenii  pe whatsapp sau pe facebook decât cu cei care sunt chiar acolo, la masă, în faţa lor. Sunt conectaţi, dar nu cu realitatea, ci mai degrabă cu lumea virtuală.
Şi rutina matinală e alta în ziua de azi, cumva în ritm de... ringtone. Dimineaţa, la prima oră, 3 din 5 oameni îşi verifică mai întâi telefonul, potrivit unui studiu Google. Şi, acelaşi dispozitiv este şi cel mai bun prieten... seara! Iar cel mai bun medicament pentru nopţile albe pare să fie, mai nou, tot smartphone-ul.

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu