marți, 4 aprilie 2017

O jumătate de secundă - de atât e nevoie să decizi dacă ai sau nu încredere în cineva

Cât îţi ia să capeţi încredere în cineva? În cazul unora, nici o viaţă nu e de ajuns, v-aţi grăbi, probabil, să spuneţi. Dar dacă aţi afla că este nevoie de mult mai puţin? Mult mai puţin decât aţi crezut vreodată?


Ce spuneţi de o... jumătate de secundă? Ştim bine, încrederea se câştigă, nu vine la pachet cu omul respectiv şi nici nu este uşor de obţinut.
Dar, cercetătorii de la Universitatea Glasgow şi cei de la Universitatea Princeton din Statele Unite spun că oamenii decid să aibă încredere într-o persoană în primele 500 de milisecunde după ce i-au auzit vocea pentru prima dată. Autorii studiului consideră că un simplu "Alo" este de cele mai multe ori suficient pentru o concluzie privind personalitatea interlocutorului, inclusiv nivelul acestuia de atractivitate. Şi, da, chiar fără să îl vadă.
Voluntarii care au participat la acest proiect au ascultat mai multe înregistrări audio în care diverse persoane spuneau "Alo". Au fost rugaţi apoi să le acorde note, în funcţie de 10 trăsături de personalitate predefinite, care includeau "gradul de încredere", "caracterul dominant", "atractivitatea" şi "căldura sufletească". Cercetătorii au descoperit că răspunsurile nu au variat foarte mult şi opiniile s-au format foarte repede, după 300-500 milisecunde.
Studiul a relevat faptul că bărbaţii care ridică tonul şi femeile care alternează amplitudinile vocii sunt consideraţi de încredere. Caracterul dominant este indicat de tonalităţile joase, dar şi de schimbările "dispersiei de frecvenţe", ce reprezintă ajustări ale vocii, cauzate de structura laringelui.
Să spunem însă că prima interacţiune dintre două persoane are loc faţă în faţă şi nu la telefon. Chiar şi atunci când cineva îşi spune doar numele, creierul nostru face rapid conexiuni. De exemplu, persoanele cu nume ușor de pronunțat se bucură de mai multă încredere din partea străinilor, potrivit unui studiu realizat în Noua Zeelandă. Iar asta deoarece sunt considerate mai familiare şi mai puţin periculoase, notează autorii cercetării.
Pe de altă parte, "înclinăm să avem încredere în cei pe care nu-i cunoaştem, pentru că ei nu ne-au decepţionat niciodată", spunea Samuel Johnson.   

Articol de Alma B
Surse: Mediafax
Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu