joi, 14 iulie 2016

Tripofobia

Tripofobii sunt oameni care devin deranjaţi atunci când văd imagini cu găuri grupate – aşa cum arată un fagure de miere - dar şi tiparele coloristice ale anumitor animale.
Se estimează că 15% din populaţia lumii este afectată de această problemă (18% din totalul femeilor şi 11% din totalul bărbaţilor).


“Nu pot privi un grup de găuri, fie ele simetrice sau asimetrice. Îmi provoacă senzaţia de vomă, îmi vine să plâng şi sunt cuprinsă de un tremur profund”, declara o persoană care suferă de tripofobie.
În urma testelor de laborator, aceste tipuri de imagini le-au provocat subiecţilor creşteri ale ratei cardiace şi activităţi cerebrale intense, în special în zona care procesează văzul.
Potrivit unui studiu publicat în anul 2013, în Journal of Psychological Science, această problemă este o rămăşiţă evolutivă, îngropată în subconştient, care avertizează oamenii că în faţa lor se poate afla un animal veninos sau o plantă otrăvitoare. Din perspectiva evoluţiei, imaginea unui grup de găuri induce dorinţa de a fugi, pentru că indică prezenţa unui pericol iminent.  De multe ori, în natură, cele mai veninoase animale prezintă şi un contrast puternic la nivelul coloristic al pielii. Studiile au arătat  tripofobii sunt deranjati şi de anumite tipare coloristice ale unor animale, nu numai de imaginea găurilor grupate.


Deşi este descrisă ca fobie, această afecţiune nu este încă recunoscută de comunitatea psihologilor.
Geoff Cole, cercetător la Universitatea din Essex crede că “avem cu toţii tendinţe tripofobice, chiar dacă nu suntem conştienţi de asta". 
Articol de Alex B
Sursa: Journal of Psychological Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu