marți, 19 iulie 2016

"Eu" şi telefonul - de nedespărțit

Cu cine interacționezi cel mai mult pe parcursul unei zile? Ideal ar fi ca răspunsul să se refere la o persoană. Dar, studiile ne demonstrează încă o dată cât de dependenți suntem de tehnologie, în special de telefoanele mobile, dispozitive care au devenit, practic, o... prelungire a mâinii noastre. 


Veți spune că nu exagerați la acest capitol. Mulți dintre noi nu ne dăm însă seama că stăm practic toată ziua cu telefonul în față. Un studiu realizat de platforma de sondaje online Dscout, pe 100.000 de utilizatori Android, scoate la iveală că omul modern ajunge să atingă ecranul telefonului de aproximativ 5.000 de ori pe zi! 
Utilizatorii de top ating ecranul, potrivit studiului, de 5.427 de ori pe zi, iar un utilizator obişnuit de 2.617 ori. Interesant este că oamenii nici măcar nu realizează că ajung să verifice telefonul de atâtea mii de ori pe zi. Culmea,  participanţii la sondaj au apreciat că fac asta de doar... 500 de ori pe zi! 
"Dependenţa este o afecţiune, iar noile tehnologii produc această dependenţă. Există această fascinaţie pentru tehnologia nouă, pentru telefoane şi în România, şi în alte părţi. Dar la noi e atât de populară fiindcă abonamentele sunt ieftine, aproape gratis. Nu e o mândrie că e ieftin, există efecte negative cum ar fi scăderea funcţiilor cognitive, fiindcă nu mai dezvoltăm memoria, avem totul pe tabletă, precum şi formarea nativilor digitali. Copiii sunt nativi digitali, care trăiesc cu tableta în faţă. Noi, generaţia noastră, suntem imigranţi digitali. Şi mai sunt şi extratereştrii digitali", spune sociologul Alfred Bulai, şeful departarmentului Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice. 
Nu ar fi mai indicată totuşi o vizită la prietenul cu care am stat de vorbă pe chat în ultima jumătate de oră? Sau o ieşire la cafea cu amicii cu care tot schimbăm idei pe whatsapp? Socializarea nu trebuie să se mute total în online. 
Articol de Alma B
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu