joi, 7 iulie 2016

Singurătatea, boală grea

Omul este, prin natura sa, o ființă sociabilă. Iar atunci când este singuratic, echilibrul său emoțional devine fragil. Izolarea are, aşadar, efecte ngative asupra sănătății, mai ales în ceea ce priveşte infarctul şi accidentul vascular cerebral. 


O echipă britanică de cercetători de la Universitatea York a analizat rezultatele unor studii anterioare pe această temă, referitoare la aproximativ 200.000 de persoane, şi observate o perioadă de până la 20 de ani. Accidentele cardiovasculare, precum și AVC, au fost studiate în funcție de gradul de izolare a pacientului. Şi, s-a dovedit că singurătatea, care presupune relații sociale puține, expune la un risc semnificativ mai ridicat (cu aproximativ 30%) de a suferi de una dintre aceste probleme. 
Când prietenii lipsesc, oamenii nu mai sunt atât de activi şi îşi găsesc refugiul în consumul de alcool, de țigări sau alimente bogate în grăsimi. Şi creşte astfel riscul de a dezvolta boli de inimă sau AVC. Ca într-o avalanşă, este mai mare şi nivelul de stres, şi apare şi aşa numita boală a secolului - depresia. 
Din păcate, "singurătatea mușcă uneori chiar din inimă.” (Octavian Paler)

Articol de Alma B

Sursa: Agerpres 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu