duminică, 28 octombrie 2018

Lăsaţi oile, lâna e mai eficientă pentru un somn bun!


Nu sunt puţini cei care numără până şi oi atunci când nu reuşesc în niciun fel să adoarmă. Dar - spun cercetătorii australieni - este mai eficient să purtăm pijamale din lână decât să facem... recensământul în turmă.


De ce? Echipa de oameni de ştiinţă care s-a ocupat de acest subiect susţine că lâna menţine corpul în ''zona de confort termic'' cea mai favorabilă pentru un somn odihnitor. Cercetătorii au testat teoria pe două grupuri formate din tineri - studenţi cu vârste de aproximativ 20 de ani, respectiv vârstnici - care aveau între 65 şi 70 de ani.
Studenţii au adormit cu patru minute mai devreme, în medie, atunci când au purtat pijamale realizate din lână merinos. Astfel, au adormit în 11 minute când au fost îmbrăcaţi în pijamale din lână şi în 15 minute când au purtat haine din bumbac. De asemenea, ei au dormit cu 7 minute în plus, în medie, când au avut pijamale din lână.
Dar, pijamalele din lână au avut un impact semnificativ mai mare asupra seniorilor. Cei care au purtat haine din lână au adormit după 12 minute, iar cei care au avut pijamale din poliester sau bumbac au adormit după 27 de minute.
Pe de altă parte, dacă tot aţi descoperit un... truc, ca să-l ademeniţi pe Moş Ene, nu vă grăbiţi să vă ridicaţi din pat, mai ales la sfârşit de săptămână. Un alt studiu - desfăşurat în Suedia, pe un grup de 40.000 de oameni, într-un interval de 13 ani - a scos la iveală că persoanele care dorm mai mult în weekend, în special cele care nu reuşesc să se odihnească suficient în timpul săptămânii, ar putea trăi mai mult.
O durată de somn prea scurtă - de până în 5 ore pe noapte - în weekend se asociază cu un risc de mortalitate prematură mai mare cu 52%, în raport cu o durată de somn suficientă, de 7 ore. În timpul săptămânii de lucru, durata ideală de somn este între 7 și 9 ore pe noapte. O medie de 7 ore de somn pe noapte este satisfăcătoare, pe când mai puțin de 5 ore este un factor nociv, la fel și mai mult de 9 ore.

Articol de Alma B

Surse: Agerpres
CNN
DCnews

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu