marți, 12 iunie 2018

GPS-ul creierului


Deja, de când cu evoluţia tehnologiei, foarte multă lume foloseşte GPS-ul. Este un sistem la îndemână, care ne ajută să ne orientăm în spaţiu. Dar ce nu ştiu mulţi este că omul a avut întotdeauna un astfel de sistem, însă... la purtător.
În creier, există celule care compun un sistem de poziţionare şi care a fost descoperit de neurologul britanic John O'Keefe şi neurologii norvegieni May-Britt Moser şi Edvard I. Moser, care - datorită acestei performanţe - au şi împărţit Premiul Nobel pentru Medicină, în anul 2014. 


În 1971, John O´Keefe a identificat prima componentă a acestui sistem. El a descoperit că anumiţi neuroni din hipocamp erau mereu activaţi atunci când un cobai se afla într-un anumit loc dintr-o incintă, iar când locul se modifica, alţi neuroni deveneau activi. O´Keefe a ajuns la concluzia că aceşti neuroni compuneau o hartă a incintei, făcând posibilă orientarea în spaţiu a respectivului cobai. 
Aşadar, hipocampul generează numeroase astfel de hărţi prin acţiunea celulelor nervoase de poziţionare ce sunt activate în diferite medii. Drept urmare, memoria unui anumit loc poate fi înmagazinată ca o combinaţie specifică a activităţii celulelor de poziţionare din hipocamp. 
Mai bine de trei decenii mai târziu, în 2005, May-Britt şi Edvard Moser au descoperit o altă componentă cheie a acestui sistem intern de orientare. Cei doi au identificat un alt tip de celule nervoase pe care le-au denumit "celule de reţea", care generează un sistem de coordonate ce permite poziţionarea cu precizie şi deplasarea spre anumite ţinte. Alături de alte celule din cortexul entorhinal care recunosc orientarea capului şi marginile camerei, ele formează circuite împreună cu celulele de poziţionare din hipocamp. Acest întreg sistem reprezintă un fel de "GPS intern" al creierului. 
În cazul unor pacienţi suferind de Alzheimer, hipocampul şi cortexul entorhinal sunt deseori afectate încă din stadiile incipiente ale bolii, situaţii în care aceşti pacienţi îşi pierd capacitatea de a se orienta în mediul înconjurător. 

May-Britt şi Edvard Moser

Articol de Alma B

Surse: Agerpres
Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu