miercuri, 23 mai 2018

Secretul din spatele sprâncenelor groase


De unde până unde moda sprâncenelor groase, care parcă nu au fost pensate niciodată? Se pare că există totuşi o explicaţie - şi una ştiinţifică - şi anume că le-ar face pe posesoare să pară mai tinere!


În urma unui studiu, s-a descoperit că trăsăturile faciale - precum buzele sau sprâncenele - ies mai puțin în evidență pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Iar din această cauză, cred autorii cercetării, oamenii percep chipurile pe care există un contrast mai mare ca fiind mai tinere.
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit 763 de fotografii cu femei nemachiate, cu diferite tonuri ale pielii și vârste cuprinse între 20 și 80 de ani. Un program special de computer a analizat toate imaginile pentru a determina contrastul facial. Softul a măsurat cât de mult ies în evidență ochii, buzele și sprâncenele datorită diferenței de culoare față de piele. Femeile tinere au avut un contrast facial mai mare, iar cele mai în vârstă unul mai mic. Contrastul scade în special în zona gurii și a sprâncenelor pe măsură ce femeile îmbătrânesc.
"Știm că buzele devin mai puțin roșii pe măsură ce îmbătrânim, iar sprâncenele își pierd din intensitatea culorii, de exemplu, iar acestea sunt probleme pe care le poți rezolva cu ajutorul machiajului, dacă îți dorești", a declarat unul dintre co-autorii studiului.
Cel mai surprinzător pentru toți a fost efectul sprâncenelor. Indiferent de fenotip, culoarea sprâncenelor s-a estompat odată cu înaintarea în vârstă în cazul tuturor femeilor, astfel că accentuarea culorii acestora poate avea un efect vizual de întinerire. Deși studiul a fost realizat numai pe femei, rezultatele sunt valabile și în cazul bărbaților.
Privite dintr-o altă perspectivă, sprâncenele au şi un rol extrem de important în comunicarea nonverbală. Toate mamiferele au sprâncene, dar oamenii sunt singurii la care sunt direct pe piele. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acesta este un atu al evoluţiei noastre, care ne ajută să ne exprimăm şi să transmitem mesaje mult mai uşor. Nicio expresie a chipului uman n-ar mai putea fi descifrată în lipsa sprâncenelor. Totodată, ele sunt cruciale în recunoașterea unei persoane.

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu