luni, 5 februarie 2018

Punctuali versus "întârziaţi". De unde pleacă decalajul

Cum reuşim să întârziem, chiar dacă ne facem planul înainte, avem toate datele şi ne calculăm fiecare minut? Specialiştii spun că aprecierea greşită a timpului ar fi problema. Mai exact, faptul că subestimăm acest timp, în medie, cu 40%. O eroare considerabilă!


Potrivit unui studiu, realizat de cercetători de la Universitatea din San Diego, o trăsătură specifică persoanelor care întârzie este că sunt obişnuite să facă mai multe lucruri deodată. În cadrul cercetării, s-a constatat că, din 181 de operatori de metrou din New York studiaţi, cei care făceau mai multe lucruri simultan ajungeau la serviciu mai târziu decât colegii lor. Iar multitaskingul - spun psihologii - face mai dificilă metacogniţia, adică nivelul de conştientizare a unei acţiuni pe care o execuţi într-un anumit moment.
Totodată, echipa de oameni de ştiinţă a descoperit şi că există şi un anumit tip de personalitate care îi face pe unii oameni să fie mai predispuşi să întârzie. Persoanele orientate spre succes sunt mai punctuale decât cele mai relaxate. În plus, cele două categorii "simt" diferit timpul. Adică, pentru primii un minut trecea în 59 de secunde, iar pentru ceilalţi în... 77!
Pe de altă parte, un alt studiu prezentat de cercetătoarea Diana DeLonzor în volumul "Niciodată să nu mai întârzii", susţine că lipsa de punctualitate este o trăsătură de caracter înnăscută şi, în general, îî caracterizează pe optimişti.
Datele statistice arată însă că Statele Unite pierd, în medie, 90 de miliarde de dolari anual, din cauza persoanelor care nu ajung la timp.

Articol de Ama B

Surse: www.sciencealert.com 
Agerpres

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu