miercuri, 12 iulie 2017

Şi sunetele jucătorilor de tenis pot fi... citite

Sunetele scoase în teren de Maria Sharapova au fost multă vreme subiect de discuţie, mai ales după meciurile cu Simona Halep. De ce ţipă? De ce nu se controlează... şi aşa mai departe. Dacă aţi observat însă, nu este singura care se manifestă astfel. Dar, ce e şi mai interesant este că oamenii de ştiinţă cred că pot citi în aceste sunete... o victorie sau o înfrângere.


Aşadar, din categoria "Ce studii au mai făcut cercetătorii", zilele acestea - în contextul Wimbledon-ului, unde Simona Halep a pierdut în faţa Johannei Konta - iese în evidenţă unul recent, realizat de psihologi de la Universitatea din Sussex.
Conform acestui studiu - bazat pe înregistrările a 50 de meciuri disputate de jucători din top 30 - în partidele pe care le câștigă, aceştia emit gemete pe o tonalitate mai joasă decât în cele pe care le pierd. "Vocalizele" au fost măsurate în timpul serviciilor și loviturilor de rever și forehand.
De asemenea, în cadrul aceleiaşi analize, oamenii de ştiinţă au observat și că, atunci când jucătorii de tenis au privit înregistrări ale altor jucători care scot sunete când lovesc mingea, au putut identifica dacă proveneau dintr-un meci câștigat sau pierdut.
Potrivit unui alt studiu, Maria Sharapova a fost desemnată cea mai zgomotoasă jucătoare de pe terenurile de la Wimbleodon, rusoaica fiind capabilă să emită un sunet de 110 decibel!

Articol de Alma B
Surse: Agerpres
Hotnews

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu