marți, 13 decembrie 2016

Citești, deci trăiești... mai mult!

Ai carte, ai parte. Şi, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, ai carte, ai parte de... o viaţă mai lungă!
Potrivit unui studiu - numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", şi realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane - oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc.


De-a lungul celor 12 ani cât a durat studiul, cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că oamenii care citeau mai mult de 3 ore și jumătate pe săptămână  au un risc cu 23 la sută mai mic de a muri prematur, în comparaţie cu cei care nu stau deloc cu ochii în cărţi.
"Cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decât lecturarea ziarelor sau a revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, astfel crescând durata de viaţă", a declarat unul dintre oamenii de știință care a participat la acest cercetare. Totodată, cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună".
În plus, şi medicii spun că această activitate este benefică şi pentru sănătatea mintală. Există câteva teorii care sugerează că aceste beneficii sunt date de stimularea legăturilor neuronale, ce reduce semnificativ riscul de boli neurodegenerative, care pot scurta durata vieţii.
Cititul diminuează stresul, care stă la baza a peste 60 la sută dintre boli. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, cititul poate reduce nivelul stresului cu până la 68%, fiind chiar mai eficient decât plimbările în parc sau să asculţi muzica preferată.
Pe de altă parte, un studiu din 2013, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, a scos la iveală că cititul şi alte activităţi care stimulează funcţiile mintale (şah, cuvinte încrucişate, integrame) pot încetini evoluţia demenţei.
Cititul ajută şi la capitolul socializare. Un alt studiu din 2013 a arătat că persoanele cărora le plac cărţile de ficţiune sunt mai empatice şi ştiu „cum să îi citească" pe cei din jur.
Nu în ultimul rând, acumulezi cunoştinte şi devii un om... citit.
Potrivit Studiului de consum cultural, realizat la nivelul oraşului Bucureşti şi prezentat în februarie de ARCUB, 6 din 10 bucureşteni spun că au citit măcar o carte în ultimele 12 luni.
Un alt studiu - "Obiceiurile de lectură ale românilor" - realizat de IRES în 2011 arată că mai mult de 1 din 5 români nu citesc deloc cărți, dar peste 80% dintre conaţionali au acasă o bibliotecă și peste o treime dintre ei deţin între 101 și 500 de volume.
Articol de Alma B
Sursa: Mediafax
dailymail.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu