vineri, 30 decembrie 2016

O secundă în plus de Revelion

De Revelionul acesta, avem o secundă în plus să zâmbim, să iubim, să sperăm, să visăm, să îl îmbrăţişăm pe omul de lângă noi, să îl privim mai cu atenţie, sau - mai simplu - să ne bucurăm! Vom avea parte de cel mai frumos cadou - timp. Desigur, e puţin. Clipeşti şi s-a dus. Să primeşti însă timp în dar e cu adevărat de preţ.


Şi nu e doar o metaforă. Pentru cei care vor să fie riguroşi, numărătoarea, la miezul nopţii, va fi... mai lungă! Asta deoarece ultimul minut din 2016 va avea o secundă în plus, numită şi bisectă - secunda 61! Este urmarea unei reguli aplicate pe tot Globul, pentru a ţine pasul cu schimbările survenite în viteza de rotaţie a planetei noastre. Viteza de rotaţie a Pământului este uneori mai accelerată, alteori mai lentă, şi - per total - manifestă o încetinire cu aproximativ două miimi de secundă în fiecare zi, din cauza unor factori printre care se numără efectul forţelor gravitaţionale exercitate de Lună şi Soare, ceea ce ne prelungeşte în mod imperceptibil zilele.
Saltul de o secundă se introduce în Timpul Universal Coordonat (UTC) la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea - cu foarte mare precizie - a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pamântului. "Această extra-secundă, sau secundă bisectă, dă posibilitatea alinierii timpului astronomic, care este neregulat şi e calculat în funcţie de viteza de rotaţie a Pământului, la UTC, care este extrem de stabil şi a fost determinat de ceasurile atomice începând din 1967", potrivit Observatorului din Paris, unde se află Serviciul internaţional de monitorizare a rotaţiei terestre şi a sistemelor de referinţă, responsabil de sincronizarea orei. În medie, la fiecare 18 luni, trebuie să "întârziem timpul" cu o secundă.
Pentru noi, oamenii de rând, pare chiar un fleac. Dar, în cazul sistemelor de navigaţie prin satelit sau al marilor reţele informatice, este nevoie de o recalibrare pentru a evita un decalaj cu urmări serioase. Tocmai din pricina acestei secunde... buclucaşe, care ar putea da peste cap toate calculele, nu se programează nici lansări de rachete într-o astfel de zi.
Cine nu are totuşi astfel de griji şi misiuni complicate, se poate lăsa... fermecat de simpla idee că ultimul minut din 2016 are 61 de secunde.
"4, 3, 2, 1... 1... La mulţi ani!" 
Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu