luni, 4 decembrie 2017

Cum sună vocea perfectă?

Pentru asta chiar există... o formulă! O formulă matematică! 
Ecuația care ne duce la vocea umană... perfectă, spun doi specialiști, ar fi bazată pe o combinaţie dintre ton, viteză de vorbire, frecvenţa cuvintelor pe minut şi intonaţie. Rezultatul? Vocea ideală ar trebui să emită nu mai mult de 164 de cuvinte pe minut, cu o pauză de 0,48 de secunde între propoziţii, iar intonaţia de la sfârşitul propoziţiei ar trebui să coboare, nu să urce. 


În opinia lingvistului Andrew Linn, de la Universitatea şi Sheffield, şi a inginerului de sunet Shannon Harris, care au făcut studiul pe această temă, vocea feminină perfectă ar fi o combinaţie între cele ale actriţelor Judi Dench şi Honor Blackman şi cea a prezentatoarei de televiziune Mariella Frostrup. 
Ce tonalități ar fi încântate să audă însă doamnele? Vocea masculină perfectă ar fi 
o combinaţie între actorii Alan Rickman şi Jeremy Irons. 
"Ca oameni, ştim instinctiv ce voci ne emoţionează profund şi ce ne face să tremurăm de dezgust", a indicat Linn, care a adăugat că formula explică de ce vocile grave, adânci, inspiră încredere ascultătorilor. 
Pe de altă parte, un alt studiu, realizat de psihologi de la Allbright College, din cadrul Universității Reading, Pennsylvania, a demonstrat că, atunci când femeile și bărbații se simt arași de persoanele cu care intră în contact, coboară tonul vocii. 
Cu toate acestea, cel mai evervant sunet are frecvența... vocii umane! Mai mulți cercetători din Cologne și Viena au vrut să afle de ce zgomotul provocat de unghii pe tablă este atât de supărător pentru unii oameni. Și au realizat că există un răspuns psihic la aceste sunete și cele mai “rele” sunt acelea din gama vorbirii umane, în special cele cuprinse între 2000Hz și 4000Hz. Iar forma canalului urechii umane poate fi motivul pentru cât de neplăcut este pentru noi sunetul unghiilor care zgârie tabla. Deoarece sunetul este asemănător viului grai, acustic vorbind, este amplificat in interiorul urechii. 
Vocea care face însă... minuni este cea a mamei. Un alt studiu a aratat că vocea maternă înregistrată reduce durerea bebelușilor prematuri care suferă proceduri dureroase în terapia intensivă neonatală.     

Articol de Ama B
Surse: Mediafax 
Corriere della Sera 
Dcnews 

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu