vineri, 8 decembrie 2017

"Cheia" inteligenţei umane

Unde stă... inteligenţa noastră? Sau, mai bine zis, în ce constă mecanismul care ne oferă... greutate, din punct de vedere al IQ-ului?


Un studiu realizat la Universitatea Illinois din Statele Unite a ajuns la concluzia că dinamismul creierului, modul în care sunt realizate conexiunile neuronale şi rapiditatea cu care se face legătura între aceste conexiuni ca răspuns la modificarea solicitărilor intelectuale sunt cei mai buni indicatori ai inteligenţei.
''Există anumite căi care pot să codifice cunoştinţele şi experienţa anterioară, pe care noi le numim 'inteligenţă cristalizată'. Şi mai există raţionamentul adaptat şi abilităţile de soluţionare a problemelor, care sunt destul de flexibile, numite 'inteligenţă fluidă'", a explicat unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.
Inteligenţa cristalizată presupune conexiuni robuste, rezultatul a luni sau ani de trafic neural. Iar inteligenţa fluidă implică anumite căi mai firave şi mai tranzitorii, care se formează atunci când creierul se confruntă cu probleme unice sau neobişnuite. Cu cât se formează şi se reformează mai uşor conexiunile în creier, ca răspuns la nevoile aflate în permanentă schimbare, cu atât mai bine funcţionează acesta.
Inteligenţa generală înseamnă aşadar nu doar să ajungi în mod flexibil la zone aflate ''la îndemână'', uşor accesibile, pentru a susţine inteligenţa cristalizată, ci şi capacitatea de adaptare şi de atingere a unor regiuni greu accesibile.
Pe de altă parte, aproximativ 40% din inteligenţa unui copil este moştenită de la părinţi, arată rezultatele unui alt studiu - genetic - realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia.
Cheia inteligenţei constă aşadar în conexiuni şi... moştenire.

Articol de Alma B

Surse: Agerpres 
nationalgeographic.com

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu