luni, 20 noiembrie 2017

Depresia ne îmbătrâneşte prematur

Suntem conştienţi că depresia vine la pachet cu multe neplăceri şi că, din păcate, nu mai este o raritate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de această boală, adică 4,4% din populaţia globului. Iar în România, incidenţa este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.


Cercetările în domeniu scot însă la iveală tot mai multe aspecte ale acestei afecţiuni. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că depresia modifică structura ADN-ului uman şi ar putea declanşa îmbătrânirea prematură.
În plus, cercetătorii de la Wellcome Trust Centre for Human Genetics (WTCHG), un institut de cercetare asociat Universităţii Oxford, au realizat un studiu pe un eşantion de 11.000 de persoane care sunt sau au fost victime ale depresiei şi au găsit o legătură între această afecţiune, creşterea ADN-ului mitocondrial - al doilea genom al celulei - şi telomeri de talie mai mică. Mitocondriile sunt uzinele de energie ale celulelor, care furnizează energia de care acestea au nevoie ca să funcţionete. În timpul unui episod de depresie, mitocondriile devin mai puţin eficiente, iar organismul este obligat să compenseze, crescând numărul lor, pentru a satisface nevoile de energie ale celulelor, ale ţesuturilor şi ale organelor.
Telomerii au rolul de a proteja cromozomii în faţa procesului de degradare, aşadar să împiedice o pierdere de informaţie genetică. De fiecare dată când o celulă se divide, lungimea telomerului devine mai mică, până când celula respectivă nu mai poate să se dividă. Acesta este un fenomen prea bine cunoscut, ce poartă numele de îmbătrânire.
Să nu uităm că depresia este un dezechilibru. Multe studii au arătat că este rezultatul unui dezechilibru chimic din creier, neurotransmiţătorul serotonină fiind principalul suspect, iar un nivel scăzut de serotonină afectează abilitatea creierului de a transmite mesaje prin sinapse.
Atenţie! Printre cele mai frecvente simptome care apar atunci când se instalează depresia sunt unele pe care le putem trece foarte uşor cu vederea, ca problemele de concentrare, oboseala, pesimismul, senzaţia de foame excesivă sau lipsa poftei de mâncare şi durerile musculare.

Articol de Alma B

Sursa: Mediafax
Agerpres

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu