miercuri, 15 noiembrie 2017

Când punem accentul pe... accent!

Folosim frecvent noțiunea de "accent", mai ales atunci când vrem să subliniem ceva. Ținem să precizăm că "punem accentul" pe anumite aspecte, probleme sau idei. Scoatem, așadar, ceva în evidență.


Dar, noțiunea de bază, de "accent", ne este mai puțin familiară în sens propriu. Este însă un instrument extrem de util în limbajul paraverbal, în modul în care spunem ceea ce spunem. Limbajul paraverbal include manifestările vocale, posturale și gestuale legate de pronunțarea cuvintelor. Iar accentul are un rol cheie, de multe ori decisiv, în conversație. Reprezintă forța, intensitatea cu care sunt pronunțate cuvintele. Pentru a puncta anumite idei într-un discurs, le putem accentua, rostind cuvintele mai rar și mai apăsat, și trecând peste informațiile nesemnificative sau mai puțin interesante.
Bernard Shaw spunea că există 100 de feluri de a spune “nu” şi 1 000 de a spune “da”. Și nici nu am avea cum să îl contrazicem. După intonaţie, un “da” poate însemna “nu” şi, uneori, un “nu” se apropie de... “da”.
Și, că tot am vorbit despre accent, să nu uităm nici de accentul dictat de limbă, specific fiecărui grai. În urma unui studiu realizat de platforma online pentru învăţat limbi străine Babbel, și citat de Mediafax, a fost desemnat și cel mai... sexy accent din lume - accentul francez.
Pe următoarele două poziții s-au clasat italienii și spaniolii, iar pe patru și cinci accentul german și cel portughez. Accentele danez, olandez și rus sunt următoarele în top, iar pe penultima poziție se situează cel turc. Cel mai... nefericit accent a ieșit cel polonez.
Clasamentul a fost realizat în baza opţiunilor exprimate de 15.000 de utilizatori ai platformei Babbel. 

Articol de Alma B
Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu