miercuri, 3 mai 2017

Semne că se instalează nefericirea - în comportament și pe față

Vă uitaţi mult la televizor, nu aveţi chef să staţi la poveşti cu nimeni, sunteţi mereu pus pe harţă, vă trataţi cu shopping şi nu prea reuşiţi să dormiţi? Atunci, trebuie să luaţi măsuri. Nu e de glumit. Vă paşte fix ceea ce nu îşi doreşte nimeni - nefericirea!


În locul telecomenzii ar trebui să apară un mare semn de întrebare atunci când pierdeţi noţiunea timpului în faţa televizorului. Potrivit unui studiu, un „fericit" se uită, în medie, cel mult 19 ore la TV pe săptămână, iar „nefericiţii" stau peste 25 de ceasuri cu ochii pironiţi în ecran.
Nici cu problemele în cuplu nu e muncă uşoară. Se instalează gelozia, dispare încrederea şi nici nu mai sunt deloc atractive ieşirile cu prietenii şi interacţiunile cu oameni noi. E lesne de înţeles că se măreşte şi distanţa dintre parteneri şi intervine lipsa de comunicare.
Stresul alungă şi el zâmbetul şi buna dispoziţie. Şi nu numai! Poate afecta atât sănătatea psihică, dar şi pe cea fizică. O doză de optimism este indicată şi nu doar aici.
Deja a devenit o modă tratamentul la care apelează mulţi nemulţumiţi - incursiunile în mall, la cumpărături. Se poate ajunge însă de la rău la... mai rău, de pildă la faliment!
Insomnia este şi ea o altă problemă. Somnul insuficient are efect direct asupra creierului, care este mult mai sensibil la acţiunea cortizolului, hormonul stresului.
Să spunem însă că sunteți pasionat sau pasionată de cumpărături și atunci nu este un indicator, că vă uitați la televizor și pentru că asta presupune serviciul dumneavoastră, că nu puteți dormi din alte motive sau că oricare dintre ipotezele de mai sus pot fi demolate ușor. Fața nu minte însă. Atunci când și pe față apar indicii este de prisos să mai negați și cel mai bine este să luați măsuri.
Unde se vede nefericirea pe față?
Ei bine, când colțurile gurii coboară, sprâncenele coboară, obrajii par lipsiți de vitalitate și sunt plați, de parcă între os și piele nu ar mai fi nimic, ar trebui să ne dea de gândit. Persoana respectivă nu este deloc în cea mai bună stare a sa. Și nu arată așa pentru că seamănă cu părinții sau alte n variante ce ar putea fi plauzibile la o primă vedere. Mediul ne influentează fizionomia și felul în care gândim sau ne percepem situația. De exemplu, atunci când vârful nasului unei persoane este îndreptat spre dreapta, respectivul își percepe situația ca deteriorându-se. Dar - atenție! - nu este neapărat într-o situație dificilă. Depinde cum vede el lucrurile. De pildă, un bărbat care a câștigat la loto premiul de două milioane de dolari avea vârful nasului spre dreapta. De ce? Cu o săptămână înainte, potul cel mare fusese de trei milioane de dolari, iar el a perceput totul ca pe o pierdere. Din punctul lui de vedere, a pierdut un milion, nu a câștigat două. Așadar, nefericirea poate fi și o proiecție a scenariilor noatre pesimiste, fără o bază reală.
În plus, veți observa că, dacă vă priviți cu atenție în oglindă, o parte a feței este mai plină decât cealaltă. Partea stângă este partea emoțională, controlată de emisfera dreaptă a creierului, iar partea dreaptă a chipului este cea rațională, controlată de emisfera stângă. Nu există oameni cu ambele părți identice. Unii sunt afectați mai mult de ceea ce li se întâmplă pe plan emoțional, în viața de familie sau atunci când vine vorba de prieteni, alții pun mai repede la suflet ceea ce se petrece la serviciu. Poți fi nefericit la job și împlinit acasă. Dar se poate și invers.
În final, depinde doar de noi înșine să identificăm problema și să o rezolvăm. Mai întâi însă, trebuie să acceptăm că există! Este primul pas!

Articol de Alma B
Sursa: Mediafax.ro

Te-ar putea interesa şi...
·         Cei mai nefericiţi din lume
·         Fericirea din farfurie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu