vineri, 22 aprilie 2016

Caruselul emoțiilor

Ce emoție ține cel mai mult? Să fie bucuria? Să fie teama? Răspunsul cercetătorilor este... tristețea, care - spun ei - poate dura de până la 240 de ori mai mult decât orice altă emoție. Cum explică ei asta? Această stare este, de obicei, asociată cu evenimente dramatice, cum ar fi moartea cuiva ori accidentele, şi este nevoie de mai mult timp ca persoana să depăşească acest episod. 
Studiul a fost realizat de Philippe Verduyn şi Saskia Lavrijsen de la Universitatea Leuven, Belgia. Cercetătorii belgieni au rugat 233 de elevi de liceu să-şi reamintească episoade emoţionale recente şi să spună cât au durat acestea. De asemenea, participanţii au răspuns la întrebări despre strategiile pe care le utilizează pentru a gestiona aceste emoţii. 
Din 27 de emoţii raportate de subiecţi, tristeţea s-a dovedit a fi cea mai durabilă, în vreme ce ruşinea, surprinderea, teama, dezgustul, plictiseala, iritarea sau sentimentul de uşurare dispăreau adesea foarte repede. Ca regulă generală, cercetătorii au descoperit că emoţiile de scurtă durată sunt de obicei declanşate de evenimente cărora li se acordă o importanţă relativ mică. Sentimentul de vină persistă mai mult decât ruşinea, iar anxietatea durează mai mult decât frica. 
Pe de altă parte, cel mai frecvent sentiment este bucuria, resimțită - spun cercetătorii - de aproximativ 9 ori pe săptămână, deci de 468 de ori pe an. Dacă tristețea ne "sâcâie" de aproape 312 ori pe an,  furia apare de 260 ori, dezgustul de 157, iar teama de 156 ori pe an. Studiul a analizat 2.000 de britanici şi a fost realizat în contextul lansării DVD-ului "Inside Out", pentru care doctorul Paul Ekman s-a  implicat în stabilirea celor 5 emoții principale din film. 

În ceea ce-i priveşte pe români, România ocupă locul al 71-lea în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni, într-o analiză în care au fost luate în considerare 156 de state. Pe locurile fruntaşe se situează Norvegia, Finlanda şi Canada. Iar în țări precum Buthan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Scoția există chiar şi un ministru al fericirii! 

Articol de Alma B


Sursa: Sciencedaily.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu