luni, 1 iulie 2019

Câinii şi copiii, aşi ai şantajului emoţional


Să nu vă mai miraţi atunci când nu ştiţi cum a reuşit copilul sau... căţelul să vă înmoaie inima dintr-o privire. 
Oamenii de ştiinţă au descoperit că cel mai bun prieten al omului, câinele, are muşchii de la nivelul sprâncenei (muşchii corugatori), dezvoltaţi întocmai ca la noi, lucru care îl ajută să capete o privire înduioşătoare.


Cercetătorii au disecat cadavre ale unor câini de companie şi lupi sălbatici, specie din care câinii s-au desprins în urmă cu aproximativ 33.000 de ani. Astfel, au identificat muşchi corugatori bine definiţi, situaţi la nivelul sprâncenei, care nu au însă acelaşi principiu biomecanic şi la lupi. "Acest muşchi îi ajută pe câinii de companie să facă ochii mari, ca şi copiii", a explicat una dintre coautoarele studiului. Şi astfel declanşează în oameni un instinct protector. 
"Am studiat de asemenea comportamentul câinilor şi lupilor, iar când aceştia au fost expuşi la prezenţa umană, timp de două minute, câinii au ridicat mai mult partea interioară a sprâncenelor şi cu o intensitate mai mare în comparaţie cu lupii", a explicat autoarea principală a studiului. "Descoperirea sugerează că, la câini, sprâncenele expresive ar putea fi un rezultat al preferinţelor inconştiente ale oamenilor care au influenţat selecţia în timpul procesului de domesticire. Atunci când câinii execută această mişcare, ea pare să determine o dorinţă puternică a oamenilor de a avea grijă de ei", a adăugat ea. Este posibil şi ca animalele de companie să mimeze mişcările muşcilor faciali ale oamenilor în preajma cărora îşi petrec timpul şi astfel, în timp, să formeze aceleaşi principii biomecanice. Este cunoscut faptul că, în ziua de azi, mulţi posesori de câini îşi aleg rasa în funcţie de trăsăturile lor de personalitate.
Un alt studiu celebru - mai vechi, din 2015 - realizat în Japonia, a demonstrat că schimbul de priviri între câini şi stăpânii lor conducea la declanşarea reciprocă a oxitocinei, compus supranumit "hormonul iubirii", fenomen observat şi în relaţia dintre mamă şi bebeluşul ei.

Articol de Alma B

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu