joi, 3 noiembrie 2016

Să vorbim drept despre stângaci

În ziua de azi, oamenii încă învață să îi accepte pe cei care nu se încadrează în tipare, și care fac lucrurile altfel decât ei. Ne-am obişnuit cu "uniforma", suntem dependenți de convențiile sociale, deşi ne place ideea de a fi "open minded". Şi când vine vorba de stângaci, mulți privesc... chiorâş şi încep să pună întrebări. "De ce"-urile vin şi din partea oamenilor de ştiință, care au tot încercat, de-a lungul timpului, să afle de unde provine această tendință a unor persoane de a folosi - cu prioritate - mâna stângă.


1 din 10 oameni este stângaci, iar procentul este acelaşi oriunde în lume. 
Fenomenul a fost întors pe toate părțile şi adus sub lupă de cercetători. Unele teorii susțin că ar fi o problemă genetică, altele merg pe factorii externi și nu către genele moștenite de la părinți. 
Preferința pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi este o manifestare a unui fenomen natural numit lateralitate — tendința ființelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală de a utiliza predominant o parte sau alta a corpului — stânga ori dreapta. 
Deși cea mai evidentă manifestare este preferința pentru o mână sau alta, tendința se regăseşte și în alte aspecte, chiar și în utilizarea, pentru anumite activități, a uneia dintre emisferele cerebrale. De asemenea, alte explicaţii invocă modul în care funcționează creierul prin prisma celor două emisfere - cea stângă, ce controlează partea dreaptă a corpului, şi cea dreaptă, ce controlează partea stângă a corpului.  
Pe de altă parte, spun experții, probabilitatea ca părinţii stângaci să aibă, la rândul lor, copii stângaci este foarte mare. Testele ADN nu au reuşit să identifice însă ce gene sunt responsabile pentru creşterea probabilităţii apariţiei unei persoane stângace, iar cercetările recente arată că un rol important îl au zeci de gene. De asemenea, multe studii invocă importanţa nivelul de estrogen şi poziţia copiilor în momentul în care se nasc. 
Aşadar, există doar o multitudine de  ipoteze. 
În ceea ce priveşte trăsăturile specifice de personalitate ale stângacilor, un studiu publicat în 2015 în "Journal of Nervous and Mental Disease" a arătat că aceştia procesează emoțiile diferit față de dreptaci. Mai exact, partea creierului care produce emoţiile negative ar fi mai activă. Iar în urma unui alt experiment s-a constatat că stângacii care au urmărit - timp de 8 minute - secvenţe din "Tăcerea mieilor" au suferit de mai multe tulburări de stres post-traumatic decât dreptacii. Explicaţia ar fi că partea dreaptă a creierului, dominantă la stângaci, este mult mai implicată în sentimentul de frică, potrivit doctorului Carolyn Choudhary de la Queen Margaret University din Edinburgh. 
Ei bine, nu doar oamenii, ci şi animalele sunt dreptace ori stângace. Un studiu realizat la Universitatea din Belfast, din Marea Britanie, a arătat că, în cazul pisicilor, femelele sunt predominant dreptace, în timp ce motanii sunt, de obicei, stângaci. La fel se întâmplă şi în cazul câinilor, cu excepția cazurilor în care e vorba de exemplare castrate, ceea ce sugerează că hormonii ar influența preferința pentru "dreapta" sau "stânga". 
Există şi o zi internațională a stângacilor, celebrată anual în 13 august, şi care are  drept scop să sensibilizeze opinia publică referitor la dificultățile și frustrările cu care stângacii se confruntă în viața de zi cu zi. 
Articol de Alma B
Surse: sciencealert.com  
Mediafax.ro 
Dailymail.co.uk 
Agerpres.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu